Mijn eerste match

Anna Tak, projectmedewerker bij HiP deelt in het kader van het 12,5 jarig bestaan haar ervaring met de eerste hulpvraag waaraan zij als hulpbieder gekoppeld werd:

Mijn eerste match jaren geleden via HiP was een praktische hulpvraag van een vrouw die problemen had met haar enkels. Zij wilde heel graag dat haar ramen gelapt zouden worden zodat zij meer kon genieten van het uitzicht naar buiten nu zij zo slecht mobiel was.

Lichtelijk gespannen liep ik de straten door in Rotterdam Zuid om aan te komen in een portiek waarbij de urine geur al vanaf de straat te ruiken was. Ik belde aan en kon doorlopen tot de derde verdieping waar mevrouw haar deur op een kier had staan. Ik liep naar binnen en allebei waren we een beetje ongemakkelijk. Mevrouw was jonger en iets mobieler dan ik had verwacht maar kijkend naar haar eigen verzorging en het huis begreep ik dat er meer aan de hand was dan alleen problemen met haar enkels.
Ze zette me meteen aan het werk en inderdaad de ramen hadden een grondige beurt nodig. Na een uurtje nodigde ze me uit om aan de keukentafel een kop koffie te drinken. We kwamen in gesprek en twee uur lang vertelde ze me wat er allemaal was gebeurd in haar leven en hoe hard ze werkt om de relaties in haar leven te verbeteren en om alles op orde te krijgen. Naarmate ze vertelde zag zij dat ik haar niet veroordeelde en ontspande ze zich.

Door het gesprek was er geen tijd meer om de andere ramen te doen. Een week later kwam ik weer langs om de andere ramen te doen. We begonnen met een kop koffie en na het afwerken van de ramen hebben we weer een lang gesprek gehad onder genot van een boterham met kaas. Ze had niks anders in huis, pas de dag daarna zou haar voedselpakket worden gebracht. Ik voelde me schuldig maar zag dat mijn eerste afwijzing van haar aanbod haar liet schamen. Alsof haar boterham niet goed genoeg was. Ik heb haar daarna gevraagd of ik toch een boterham mocht en met een grote glimlach mocht ik hem ontvangen.

Als jonge vrijwilliger heeft deze ervaring veel impact op mij gemaakt en mij veel motivatie gegeven om dit werk te blijven doen. Mevrouw die door een paar slechte keuzes en veel slechte mensen om haar heen haar leven heel moeilijk heeft gemaakt en op haar leeftijd niemand heeft die voor haar de ramen wil of kan lappen. Mevrouw die mij toeliet voor even in haar leven en het eerlijk deelde. Ik hoop dat God haar zegent en haar vooruit helpt.

Meer ervaringen lezen? Klik hier

Geef jij HiP een cadeautje?

Het werk van Stichting HiP Nederland is afhankelijk van giften en subsidies. Door deze giften kunnen we het werk lokaal blijven ondersteunen en nieuwe plaatsen helpen opstarten.

Via deze link kun je een donatie doen van bijvoorbeeld €12,50 ;-)